دوره های کلاس شبکه در شیراز
برگزاری دوره های شبکه در شیراز
شبکه چیست؟
به مجموعه دو یا چند کامپیوتر که بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند تا بتوانند از منابع نرم افزاری و سخت افزاری مشترک استفاده کنند، شبکه گفته می شود. منابع نرم افزاری مثل نرم افزارهای مختلف، فایل ها، پوشه ها و ... و منابع سخت افزاری مثل پرینتر. برای تشکیل یک شبکه کامپیوتری 2 شرط لازم است: اول اینکه این دو یا چند کامپیوتر باید به وسیله یک رسانه فیزکی(رابط) مثل کابل به هم متصل باشند و دوم اینکه این کامپیوترها باید با هم تبادل اطلاعات داشته باشند.
تاریخچه شبکه های کامپیوتری:
در سال 1957 که شوروی سابق برای اولین بار نخستین ماهواره را به فضا پرتاب کرد، همزمان با رقابت تسلیحاتی بین دو ابرقدرت آن زمان بود، به همین دلیل وزارت دفاع آمریکا آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته یا آرپا را تأسیس کرد که مهم ترین پروژه آن تأمین ارتباطات در زمان جنگ جهانی اجتمالی بود. در این زمان تحقیقات زیادی برای اتصال کامپیوترها به یکدیگر انجام شد. در نهایت در سال 1960 اولین شبکه های کامپیوتری که دو کامپیوتر آن در دانشگاه MIT و یکی در دانشگاه استنفورد و دیگری در دانشگاه کالیفرنیا با حمایت مالی آژانس آرپا ایجاد شد.
در سال 1970 شرکت صاحب نام زیراکس یک مرکز تحقیقاتی به نام (PARC) را ایجاد کرد که به تحقیقات در زمینه شبکه ای کامپیوتر پرداخت. در این سال ها شبکه آراپانت فقط به امور نظامی اختصاص داشت، اما در سال 1972 به عموم معرفی شد و در همین سال نخستین نامه الکترونیکی از طریق شبکه منتقل شد.
اهمیت شبکه های کامپیوتری:
امروزه شبکه کردن کامپیوترها یکی از نیازهای مهم شرکت ها و سازمان های بزرگ با هر زمینه ای از فعالیت می باشد. هر شرکتی کهبیش از یک کامپیوتر داشته باشد، نیاز خواهد داشت تا اطلاعات موردنیاز را بین این کامپیوترها جهت دسترسی سریع کاربران به اشتراک بگذارد. مسلماً بعد از راه اندازی شبکه نیاز به فردی هست تا پشتیبانی، امنیت، نگهداری و رفع مشکلات شبکه را به عهده بگیرد.
مزایای استفاده از شبکه های کامپیوتری:
اشتراک گذاری منابع سخت افزاری: این ویژگی این امکان را فراهم می کند که به طور مثال در کافی نت ها یا ادارات و شرکت ها، چند کامپیوتر که به هم شبکه شده اند، از یک پرینتر بطور مشترک استفاده کنند. مسلماً به اشتراک گذاری منابع سخت افزاری، هزینه های یک مجموعه را بطور چشمگیری کاهش می دهد.
اشتراک گذاری اطلاعات و منابع نرم افزاری: در یک شبکه کامپیوتری، افراد می توانند خیلی راحت فایل ها، پوشه ها و حتی نرم افزارهایشان را به اشتراک بگذارند.
کاهش هزینه ها: متمرکز کردن منابع اطلاعاتی به جای پخش آن در بخش های مختلف و استفاده اختصاصی هر کاربر در یک سازمان کاهش هزینه را به همراه دارد.
قابلیت اعتماد: در شبکه های کامپیوتری این امکان وجود دارد که از اطلاعات خود نسخه دوم یا پشتیبان و یا Back UP گرفت تا در صورت بروز اتفاق احتمالی منابع اطلاعاتی خود را از دست ندهیم.
کاهش زمان: شبکه ها امکان ایجاد ارتباطات قوی بین کاربران از راه دور بدون محدودیت جغرافیایی است، به این ترتیب زمان تبادل اطلاعات و استفاده از منابع کاهش می یابد.
ارتباطات: امکان ایجاد ارتباط از طریق پست الکترونیکی و یا دیگر سیستم های اطلاع رسانی و حتی امکان انتقال فایل با شبکه ها فراهم شده است.
جلوگیری از تکرار بی رویه اطلاعات: به دلیل استفاده اشتراکی از منابع و اطلاعات در شبکه، تکرار داده ها کاهش می یابد.
آموزش شبکه را از کجا شروع کنیم؟
پیش نیاز تمام دوره های آموزشی شبکه، آموزش +Network می باشد و علاقمندان به یادگیری دوره های سیسکو و مایکروسافت حتماً باید این دوره را بگذرانند. شرکت کنندگان در دوره +Network با پایه و اساس طراحی، پیکربندی و عیب یابی زیر ساخت های متعلق به شبکه های بی سیم و با سیم آشنا می شوند. پس از گذراندن این دوره آموزشی، علاقمندان می توانند بین دوره های آموزشی مایکروسافت و سیسکو یکی را انتخاب کنند.
دوره های آموزشی مایکروسافت، به آموزش شبکه در بستر نرم افزاری و راه اندازی شبکه های کامپیوتری با استفاده از سیستم عامل های مایکروسافت و راه اندازی سرویس های مختلف در این سیستم عامل ها و مدیریت کاربران در سطوح دسترسی مختلف می پردازند.
دوره های آموزشی سیسکو، به راه اندازی شبکه های کامپیوتری در بستر سخت افزاری پرداخته و طراحی شماتیک و ساختار بندی فیزیکی شبکه و تنظیم و راه اندازی و نگهداری روترها و سوئیچ های سیسکو از مباحث مهم این دوره ها می باشند.
معرفی دوره های شبکه:
دوره های آموزشی سیسکو Cisco:
شرکت سیسکو از بزرگترین تولیدکنندگان سخت افزار شبکه از قبیل روتر، سوئیچ، فایروال و وایرلس و ... می باشد. آموزش سیسکو و کلاً دوره های آموزشی شرکت سیسکو معمولاً به راه اندازی شبکه های کامپیوتری در بستر سخت افزاری می پردازند. با دوره های CCNA و CCNP مربوط به شرکت سیسکو بیشتر آشنا شوید:
دوره CCNA: CCNA در واقع مخفف عبارت Cisco Certified Network Associate می باشد که اولین مدرک ارائه شده توسط شرکت سیسکو است. این دوره شامل اطلاعات پایه ای در مورد شبکه، LAN، WAN و نحوه نصب و راه اندازی این نوع شبکه ها می باشد. افراد بعد از گذراندن دوره CCNA با انواع اتصالات و کابل های شبکه جهت اتصال دستگاههای مختلف شبکه و نصب و عیب یابی شبکه ها و تجهیزات آنها از قبیل روتر و سوئیچ در مقیاس کوچک آشنا می شوند.
دوره CCNP: CCNP در واقع مخفف عبارت Cisco Certified Network Professional می باشد که معمولاً افراد بعد از گذراندن دوره CCNA اقدام به گذراندن این دوره می کنند که شامل سه کورس به نام های Tshoot، Switch، Route می باشد. در واقع می توان گفت دوره CCNP به افراد توانایی طراحی، اجرا و عیب یابی شبکه های وسیع را می دهد.
دوره های آموزشی مایکروسافت Microsoft:
شرکت مایکروسافت بزرگترین تولیدکننده نرم افزار در دنیا می باشد و با توجه به تنوع محصولات این شرکت ، افراد برای استفاده از این محصولات نیاز به دانش و تجربه دارند. دوره های زیر مرتبط با شرکت مایکروسافت می باشند:
دوره MCSA: MCSA در واقع مخفف عبارت Microsoft Certified System Administor می باشد که به فردی اعطا می شود که در زمینه مدیریت شبکه و محیط های سیستمی مبتنی بر سیستم عامل های ویندوز، مهارت کافی داشته باشند. دارنده مدرک MCSA دارای توانایی مدیریت کلیه شبکه ها و محیط های شبکه مبتنی بر ویندوزهای مایکروسافت را دارا می باشد.
دوره MCSE: MCSE در واقع مخفف عبارت Microsoft Certified Solutions Expert می باشد. یکی از معتبرترین گواهینامه های دوره های آموزشی شبکه می باشد. دارنده این مدرک تخصص طراحی و راه اندازی و مدیریت شبکه های کامپیوتری را دارا می باشد.
دوره Exchange: این نرم افزار یکی از قدرتمندترین و کارآمدترین ایمیل سرورهای دنیاست که به افراد توانایی ارسال، دریافت، مدیریت و به اشتراک گذاری ایمیل ها را می دهد. این نرم افزار امکان اتصال از طریق وب، موبایل و کامپیوتر به ایمیل را نیز فراهم می کند. افراد پس از گذراندن این دوره می توانند این نرم افزار را برای سازمانهای با مقیاس کوچک، متوسط و بزرگ نصب و راه اندازی کنند.
دوره های آموزشی میکروتیک MikroTik:
میکروتیک یکی دیگر از شرکت های ارائه دهنده سخت افزار شبکه می باشد که از سال 1995 فعالیت خود را آغاز کرده است و یکی از مزایای مهم این شرکت هزینه بسیار پایین این سخت افزار می باشد. با دوره های آموزشی شرکت میکروتیک بیشتر آشنا شوید:
دوره MTCNA: MCTNA در واقع مخفف عبارت MikroTik Certified Network Associate می باشد. شرکت کنندگان این دوره عموماً کارشناسان و علاقمندان به شبکه های اینترنتی و همچنین کارشناسان پشتیبانی و فعال در امر انجام پروژه های شبکه بر پایه میکروتیک و روترهای دیگر می باشد. آشنایی اولیه و کلی با سرویس های مختلف، عملکرد آنها، چگونگی استفاده از سیستم عامل RouterOS و نحوه پیاده سازی سرویس های موجود از مزایای این دوره می باشد.
دوره MTCRE: MTCRE در واقع مخفف عبارت MikroTik Certified Routing Engineer می باشد. شرکت کنندگان این دوره آموزشی عموماً کارشناسان، مدیران فنی و مهندسان شبکه می باشد که علاقمند به آشنایی با مسیر یابی به صورت پیشرفته با استفاده از تجهیزات میکروتیک می باشند. در این دوره افراد به طور حرفه ای با مسیر یابی و نحوه پیاده سازی روتینگ به صورت QinQ، Vlan، OSPF، Dynamic Route، Static Route آشنا می شوند.
دوره MTCWE: MTCWE در واقع مخفف عبارت MikroTik Certified Wireless Engineer می باشد. شرکت کنندگان این دوره عموماً کارشناسان، مدیران فنی و مهندسان شبکه می باشند که علاقمند به آشنایی با ارتباطات بیسیم و وایرلس به صورت پیشرفته و حرفه ای با استفاده از تجهیزات میکروتیک می باشند. آشنایی افراد با چگونگی طراحی، پیاده سازی، عیب یابی و رفع عیب در سرویس ها و عملکرد آنها در شبکه های بیسیم مبتنی بر میکروتیک از اهداف این دوره می باشد.
دوره MTCUME: MTCUME در واقع مخفف عبارت MikroTik Certified User Management Engineer می باشد. شرکت کنندگان این دوره عموماً کارشناسان، مدیران فنی و مهندسان شبکه می باشند که علاقمند به مدیریت کاربران در میکروتیک و سرویس های اکانتینگ و نظارت بر سرویس های ارائه کاربری می باشند. هدف این دوره آشنایی با چگونگی طراحی، پیاده سازی، عیب یابی و رفع عیب در سرویس ها و عملکرد آنها در شبکه های مبتنی بر میکروتیک می باشند.
امنیت شبکه
امنیت شبکه و اهمیت آن با توجه به بحث ارتباطات در سازمان معنا پیدا می کند که بسته به نوع شبکه دستورالعمل های امنیتی متفاوت هستند. در واقع امنیت شبکه های کامپیوتری عبارت است از حفاظت و نگهداری منابع سیستم های اطلاعاتی اعم از سخت افزارها و نرم افزارها، میان افزارها، اطلاعات، داده های رایانه ای و ارتباطات راه دور که شامل یک سری دستورالعمل ها و قوانین می باشد.
با توجه به اینکه خطر هک شدن هر کسی را تهدید می کند و این خطر از هر منبعی مانند ایمیلهای آلوده، برنامه های مخرب، کرم های اینترنتی و ... شبکه و اطلاعات موجود در آن را تهدید می کند، شبکه های مختلف کامپیوتری به یک سطح نسبی از امنیت شبکه و ارتباطات نیاز دارند. جدا از هک و مسائل خرابکارانه، برای هر کارشناس الزامیست تا بداند چگونه به شبکه حمله می شود تا بتواند امنیت آن را تامین کند. وجود دوره هایی مانند firewall ASA، CEH V9، WIFU و Kali Linux در جهت آشنایی با چگونگی حفظ امنیت شبکه می باشد.
با توجه به وجود شبکه های وایرلس در تمام شرکت ها و سازمان ها، آشنایی با انواع شبکه های وایرلس و انواع حملاتی که در این زمینه وجود دارد، الزامی است، با گذراندن دورهWIFU شما این توانایی را به دست می آورید.
دوره CEH نیز از جمله دوره هایی می باشد که دارنده مدرک این دوره می تواند با استفاده از روش معکوس سایر دوره ها، روشهای دفاعی را عمیقاً با استفاده از حمله به سیستم ها مورد بررسی قرار دهد. افراد در پایان این دوره باید بتوانند انواع حملات و ابزارهای حمله را شناخته و راههای نفوذ به شبکه و سیستم های کامپیوتری را شناسایی و مسدود کنند.
فایروال های Cisco ASA برای پشتیبانی سیستم های شبکه در برابر تجاوزها و تهدیدهای ایمنی، استفاده می شوند . این دوره با تمرکز بر نصب، ترکیب بندی و عیب یابی این دستگاهها برگزار می شود.
Kali Linux شامل صدها ابزار متفاوت با هدف انجام بسیاری از وظایف امنیتی و پشتیبانی شده توسط offensive security، به عنوان یکی از برجسته ترین شرکت های امنیت اطلاعات می باشد.
مرکز داده ها یا Data Center:
Data Center به مجموعه ای از سرویس دهنده ها، زیر ساخت های ارتباطی، امنیتی و تجهیزات الکترونیکی گفته می شود که برای ارائه، نگهداری و پشتیبانی از سرویس های تحت شبکه بکار گرفته می شوند. از جمله برترین Data Centerها در دنیا مایکروسافت و گوگل هستند. دوره های CCNA Data Center، CCNP Data Center، EMC ISM، EMC VNX و VMware VSphere VCP-DCV از جمله دوره های Data Canter می باشند.
دوره های دیتاسنتر در سطوح CCNA و CCNP طبق استانداردهای بین المللی شرکت Cisco برگزار می شود. دوره EMC ISM مبتنی بر آموزش سیستم های ذخیره سازی می باشد که ساختار سیستم های ذخیره سازی در فضای کلاسیک و مجازی مدرن دیتاسنترهای امروزی را توضیح می دهد. دوره EMC VNX جهت کسب مهارت های مدیریت، پیکربندی و یکپارچه سازی سیستم های ذخیره سازی سری VNX شرکت EMC می باشد.
دوره VMware VSphere VCP-DCV جهت آشناسازی سازمان ها با مجازی سازی سرورها، کاهش هزینه ها و مدیریت سرورها و سرویس ها و منابع سخت افزاری کاربرد دارد.
بازار کار شبکه:
در دنیای امروز، شبکه کردن کامپیوترها یکی از مهمترین نیازهای شرکت ها و سازمان های بزرگ و کوچک می باشد. هر شرکتی با هر زمینه کاری، ملزم به استفاده از کامپیوتر می باشد. مسلماً شرکت ها و سازملن هایی که بیش از یک کامپیوتر دارند، برای ارتباط این کامپیوترها حتماً به یک متخصص شبکه نیازمند هستند، چرا که هر شبکه ای بعد از راه اندازی، به خدمات دیگری متعاقباً نیازمند خواهد بود. شبکه های کامپیوتری نیاز به پشتیبانی داشته تا در صورت بروز هر مشکلی، سریع برطرف شود. بعد از اتصال به اینترنت، موضوع امنیت پیش خواهد آمد و پشتیبانی و حفظ امنیت شبکه نیاز به وجود فردی خواهد بود که بتواند این خدمات را ارائه دهد.